Cezası şart icraya konulabilir mi?
Geçerli bir borcun ifa edilmemesi veya eksik ifa edilmesi veya belirli bir zamanda ve yerde ifa edilmemesi hâlinde, mali değeri olan ve hukuki işlemle belirlenen borçlunun ödemesi gereken cezai şartın ilamsız takip yoluyla ileri sürülmesi imkânı vardır.
Cezai şart hangi hallerde geçersiz olur?
Sözleşme, hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, fiil ehliyetsizliği veya şekil eksikliği gibi sebeplerden dolayı geçersiz ise, sözleşmede öngörülen cezai şart da geçersizdir.
İcrada cezai şart nedir?
Öncelikle cezai şartın tanımını yapalım; Cezai şart; Bu tür bir ifa yükümlülüğünde borçlu, alacaklıya karşı asıl borcunu zamanında ve mahallinde tam olarak yerine getirmediği takdirde veya borçluya kararlaştırılan bedeli ödeyerek sözleşmeden dönme hakkı tanındığı takdirde ifayı üstlenmeyi taahhüt eder.
Cezai şart müspet zarar mı?
Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.
Cezai şart ne zaman muaccel olur?
Ekonomik değeri olan bir eylem cezai şart altında gerçekleştirilir. Aslında bu bir gecikme şartıdır. Borçlunun yükümlülüğünü yerine getirmemesi veya gereği gibi yerine getirmemesi durumunda bu cezai şart muaccel hale gelir.
Ceza hükmü kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
9. Ceza mahkumiyetlerine ilişkin hükümlerin kesinleşmeden infaz edilemeyeceği (CMK m.4) göz önüne alındığında, bu kararlara ek olarak hükmedilen tazminat, yargılama giderleri ve avukatlık ücretlerine ilişkin hüküm bölümünün kesinleşerek infaz edilmesi gerekmektedir.
Cezai şart zamanaşımına uğrar mı?
Sözleşmesel ceza, asıl borcun miktarına bağlı olduğundan, sözleşmesel ceza da asıl borç sona erdiğinde sona erer. Alacak başka bir kişiye devredilirse, sözleşmesel ceza hakkı, alacağı devreden kişiye geçer.
Borcu sona erdiren haller nelerdir?
Bir borç ilişkisinin sona ermesinin altı ana nedeni vardır. Bu nedenler geri çekilme, sözleşmenin feshi, sözleşmenin iptali, sözleşmenin sona ermesi, aşırı zorluk nedeniyle sözleşmeden çekilme veya borç ilişkisinin sona ermesi ve yenilenmesidir.
Cezai şart bedeline faiz işler mi?
CEZA ŞARTLARINA İLİŞKİN DİĞER HUKUKİ HÜKÜMLER “Bu hükümlere aykırı olarak yapılan her türlü anlaşma ceza maddesi hükümlerine tabidir.” Kanun koyucu bu maddeyle, gecikme faizi konusunda bir anlaşma yapılmışsa bunun faiz olarak kabul edilemeyeceğini, sözleşmesel bir ceza olarak kabul edilmesi gerektiğini belirlemiştir.
Cezai şartta kusur aranır mı?
Sözleşmesel ceza maddesi, eski Borçlar Kanunu’nda sözleşmesel ceza veya ceza maddesi olarak da bilinir, alacaklıyı kaybını ispatlamak zorunda kalmaktan kurtarır ve ona önceden belirlenmiş ve belirli bir sözleşmesel ceza talep etme fırsatı verir. Ceza maddesini ileri sürmek için borçlunun kusurlu olması gerekir, ancak alacaklının zararlar için bir talepte bulunması gerekmez.
Ödenmeyen borç ne zaman icraya düşer?
Rehin hakkı talep etme hakkı, ödeme emrinin tebliğinden itibaren bir yıl sonra sona erer. İtiraz veya dava halinde, hükmün kesinleşmesine veya alacaklı ile borçlunun icra dairesinde taksitle ödeme konusunda anlaşma yapmaları hâlinde anlaşmanın bozulmasına kadar geçen süre hesaba katılmaz.
Cezai şart için ihtar gerekir mi?
Zira taraflar arasında akdedilen sözleşmede cezanın nasıl tahsil edileceğine ilişkin açık bir hüküm varsa, bu hükümlerin uygulanması için alacaklının borçluya ihtar veya ihbarda bulunması gerekmez.
Cezası şart neye göre belirlenir?
Cezai şartın etkili olabilmesi için öncelikle geçerli bir asli borcun bulunması gerekir.19 Ayrıca cezai şartın asli borçtan bağımsız ve parasal nitelikte olması gerekir.
Borca aykırılık halleri nelerdir?
Bir yükümlülüğü yerine getirmemek ihmalkar davranış olarak kabul edilir. İhmalkar bir eylem hukuka aykırı bir eylemdir. Üç tür kusurlu performans vardır: ifanın imkansızlığı, zayıf performans ve geç ödeme.
Cezai şart kaça ayrılır?
Mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 158. maddesi üç ayrı ceza şartını düzenlemektedir. Bunlar isteğe bağlı ceza şartı, ifaya eklenen ceza şartı ve ifayı engelleyen ceza şartıdır.
Cezai şartta kusur aranır mı?
Sözleşmesel ceza maddesi, eski Borçlar Kanunu’nda sözleşmesel ceza veya ceza maddesi olarak da bilinir, alacaklıyı kaybını ispatlamak zorunda kalmaktan kurtarır ve ona önceden belirlenmiş ve belirli bir sözleşmesel ceza talep etme fırsatı verir. Ceza maddesini ileri sürmek için borçlunun kusurlu olması gerekir, ancak alacaklının zararlar için bir talepte bulunması gerekmez.
Cezası şart likit alacak mıdır?
Yukarıda açıklanan hukuki düzenlemeler ışığında takip edilecek alacağın değerlendirilmesinde, ceza alacağının likit ve teminatlı olmaması nedeniyle, icranın reddi halinde tazminat şartlarının oluşmadığı görülmektedir.
Cezai şart feri nitelikte midir?
Ceza maddesi bir yardımcı eylemdir. Yardımcı bir eylem olduğu için geçerliliği asıl borca bağlıdır ve asıl borç oluşmadığı sürece, öngördüğü ceza maddesi geçerli değildir. Bu nedenle ceza maddesi yasal olarak bağlayıcı bir borca dayanmalıdır.
Cezai şarta faiz istenir mi?
CEZA ŞARTLARINA İLİŞKİN DİĞER KANUNİ HÜKÜMLER “Bu hükme aykırı olarak yapılan anlaşmalar hakkında ceza maddesi hükümleri uygulanır.” Kanun koyucu bu maddeyle, gecikme faizi konusunda anlaşma yapılmışsa bunun faiz olarak kabul edilemeyeceğini, akdi ceza olarak kabul edilmesi gerektiğini belirlemiştir.