Bilirkişiyi kim seçer?
(2) Bilirkişilerin atanması ve atanma nedenleri belirtilerek bilirkişi sayısının belirlenmesi hâkim veya mahkemenin yetkisindedir. Birden fazla bilirkişi atanması talebinin reddedilmesi hâlinde de aynı karar uygulanır. (3) Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresinde de bu maddede belirtilen yetkileri kullanabilir.
Bilirkişi seçimi nasıl yapılır?
Bilirkişi seçimi konusunun yargılamanın niteliğine göre belirlenmesi gerekir. Hukuk yargılamalarında bilirkişi, davanın tarafları tarafından seçilir. Ancak tarafların bilirkişi seçimi konusunda anlaşmaları mümkün olmayıp, kanunda tanıklık konusunda anlaşamasalar bile bilirkişiyi hâkim seçer.
Memurlar bilirkişilik yapabilir mi?
Bu hükümler çerçevesinde, bilirkişi olarak atanmaya yetkili başkanın izni olmaksızın görevlilerin mahkemede bilirkişi olarak görev yapmalarının ve belirlenen bilirkişi ücretlerini almalarının mümkün olduğu düşünülmektedir.
Kimler bilirkişilik yapamaz?
“Ancak, genel bilgi veya deneyimle veya yargıçlık mesleği için gerekli olan hukuk bilgisiyle çözülebilecek soruları cevaplamak üzere bilirkişi çağrılamaz.” “Hukuk eğitimi almış kişiler, ancak hukuk alanının dışında özel uzmanlığa sahip olduklarını ispat edebilirlerse bilirkişi olarak atanabilirler.”
Bilirkişiyi kim atar?
Bilirkişi, soruşturma aşamasında savcı tarafından, kovuşturma aşamasında ise hâkim veya mahkeme tarafından atanır. Bilirkişi görüşü hâkim veya mahkeme için bağlayıcı delil teşkil etmez. Hâkim, kararını verirken bilirkişi görüşünü delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
Dava ve işlere 3000,00 TL bilirkişi ücreti uygulanır.
Mahkemelerde bilirkişi nasıl seçilir?
‘(1) Bilirkişiler, il adalet komisyonlarınca her yıl düzenlenen listede yer alan gerçek veya tüzel kişiler arasından seçilir. Savcılar ve hâkimler, kendi illeri için düzenlenen listelerden seçebilecekleri gibi, diğer illerde düzenlenen listelerden de bilirkişi seçebilirler.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Kim bilirkişi olamaz?
Aşağıdaki kişiler uzman olamaz: 25 yaşın altındaki kişiler. Uzman olarak hareket etmek için alanda 5 yıllık mesleki deneyimi olmayanlar. Bir suçtan hüküm giymiş olanlar.
Devlet memuru uzlaştırmacı olabilir mi?
SONUÇ: Görüldüğü üzere mevcut Kanunda görevlilerin uzlaştırma faaliyetinde bulunmalarına imkân veren bir hüküm bulunmamaktadır.
Hukukçu bilirkişi atanabilir mi?
Yazının başında yer alan “Çözüm hukukun dışındadır” şartıyla, bundan böyle hukuk fakültelerinin anabilim dalları öğretim üyeleri ile alanında uzmanlaşmış tüm hukukçular, “özel ve teknik” bilgiye sahip olsalar dahi, bilirkişi olarak atanamayacak.
Bilirkişilik 5 yıl şartı nedir?
MADDE 30 – (1) Temel uzmanlık eğitimi, beş yıl mesleki deneyimi olan kişilere yönelik, uzmanlık faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin temel teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimdir.
2024 yılı bilirkişi başvuruları ne zaman?
Başvuru Tarihi: Listeye eklenmek üzere bilirkişi olarak görev almak isteyen kişilerin başvuruları 27 Aralık 2024 Cuma günü mesai saatleri sonrasında sona erecektir. Bu tarihten sonra İl Müdürlüğümüze ulaşan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.
Bilirkişilik şartları nelerdir?
Uzman olmak isteyen kişilerde aranan şartlar ise; hukuki ehliyete sahip olmak, 25 yaşını doldurmuş olmak, alanında en az 3 yıl deneyime sahip olmak, Devlete karşı suç veya suçlar işlememiş olmak, disiplin cezası nedeniyle kamu görevinden çıkarılmamış olmak.
Mahkemelerde bilirkişi nasıl seçilir?
‘(1) Bilirkişiler, il adalet komisyonlarınca her yıl düzenlenen listede yer alan gerçek veya tüzel kişiler arasından seçilir. Savcılar ve hâkimler, kendi illeri için düzenlenen listelerden seçebilecekleri gibi, diğer illerde düzenlenen listelerden de bilirkişi seçebilirler.
Bilirkişi kim tarafından görevlendirilir?
“Bilirkişi atanması” konusunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 268. maddesinde; “(1) Bilirkişiler, bulundukları yargı çevresinin bölge adliye mahkemesinin yargı kurullarınca, bu kurullarda yer alan kişiler arasından atanır.” hükmü yer almaktadır. Bu listeler her yıl düzenlenmelidir.
Hakimler bilirkişilik yapabilir mi?
Hukuk ve ceza davalarında bilirkişi görevlendirme ve atama yetkisi yukarıdaki hükümlere göre hâkime veya mahkemeye aittir.
Bilirkişi kimden olur?
Uzman olmak isteyen herkes, uzmanlaştığı alanda uzun yıllar eğitim almış olmalıdır. Ayrıca tıp veya mühendislik gibi mesleki bir kuruma katılımın zorunlu olduğu alanlarda, uzman olmak isteyen kişinin uzmanlık alanında bir sertifikaya sahip olması beklenir.