İşten çıkmadan başka işte çalışabilir mi?
İş sözleşmesinde başka bir işyerinde çalışma yasağı yoksa, işçinin başka bir işyerinde çalışmasına teknik olarak bir engel bulunmamaktadır, zira kanunen bir yasak bulunmamaktadır.
Sigorta çıkış yapmadan başka işe girebilir mi?
Hukuken buna engel bir durum yok.
Bir işçi 2 yerde sigortalı olabilir mi?
Bir çalışan aynı anda iki farklı işte çalışıyorsa ve bunu işverene bildirmişse, aynı statüye sahip olsa bile çift sigortalı olabilir. Bunun nedeni, işverenin çalışanı sigortalatmak ve bunu SGK’ya bildirmekle yükümlü olmasıdır. Bu durumlarda, SGK’ya prim ödemesi, aynı kişinin iki farklı işteki kazancı belirtilerek yapılır.
İşten ayrılanlar başka bir işe girebilir mi?
Başka bir deyişle, bir süre çalışmış ve işten çıkarılmış veya ayrılmış bir çalışan, belirli bir süre sonra aynı işte tekrar işe dönebilir ve çalışan ile işveren bunu karşılıklı olarak kabul ettiği sürece bunun önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.
İş yerinden istifa etmeden başka işte çalışabilir mi?
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin kararı “Yargıtay’ın önemli iş kararı” başlığıyla yayımlandı. Yargıtay, tazminatsız ve ihbarsız iş ayarlayan kişiyi işten çıkaran işverene karşı önemli bir karar verdi. Yargıtay, istifa etmeden önce başka bir işe girmenin suç olmadığını belirtti.
2 İşte Çalışmak yasal mı?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, haftalık en fazla çalışma süresi 45 saati geçmemek üzere, çalışanların asıl işlerinin yanı sıra ikinci bir işte çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.
İş çıkışı verilmezse ne olur?
Fesih bildirimini süresi içinde vermeyenlere, sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında, ancak tutulması gereken defter ve belgeleri vermeme cezası tutarını geçmeyecek şekilde para cezası verilir.
İmza atmadan işten çıkış olur mu?
“İmza olmadan fesih mümkün müdür?” sorusuna gelince, fesih işlemleri genellikle çalışanın bilgisi ve rızasıyla yapılır. Ancak bazı durumlarda fesih, işverene tek taraflı bildirimle de yapılabilir. Bu durumda işverenin yasal prosedürlere uygun hareket etmesi gerekir.
İşten çıkışı yapılmayan işçi ne yapmalı?
Çalışan, başvuruyu yalnızca işverenle birlikte sunabilir. Fesih bildirimleri on günlük sürenin dolmasından sonra Türk istihdam ajansı sistemine gönderildiğinden, düzeltme başvurusunun da bu ajansa sunulması gerekir.
İşten çıktıktan sonra SGK’ya bildirmek gerekir mi?
Fesih bildirimi, çalışanın şirketten ayrılması ve sigortasının sona ermesi halinde şirketin sosyal güvenlik kuruluşuna yapması gereken bildirimdir.
İşten çıktıktan sonra sigorta ne zaman düşer?
İşten ayrıldıktan sonra SSI geçerliliği 3 ay boyunca devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 ay boyunca SSI kapsamında sağlık yardımları almaya devam eder. Sigorta durumunuz 10 gün boyunca kayıt altında tutulmaya devam ederken, 3 ay boyunca kamu ve özel hastane hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabilirsiniz.
Sigorta çıkışı ne zaman gözükür?
Ayrılış beyannamesi 10 gün içinde hazırlanmalı ve sisteme yüklenmelidir. Ardından çalışanın işsizlik sigortası süreci başlar. Çalışanın işten çıkışını takip ettiği sistem de e-devlet sistemidir. Çalışan 10 gün içinde ayrılış bilgilerini ve ayrılış tarihini burada görecektir.
Aynı gün içinde işten çıkış yapılır mı?
Sigortalının fesih bildiriminin yasal süre dışında yapılması halinde, yani;
İşe girdi çıktı yapılırsa ne olur?
İşveren, çalışana kıdem tazminatını, onu çalıştırıp çıkararak ve hemen ardından tekrar işe alarak ödüyorsa, aslında sürekli çalışma söz konusudur. Bu gibi durumlarda kıdem tazminatı, çalışanın tüm hizmet sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. Ayrıca, kıdem tazminatının ilk dönem için ödenmesi sonucu değiştirmez.
İhtardan sonra başka işte çalışabilir mi?
Uygulamada sıklıkla ortaya çıkan belirsizliklerden biri, uyarı işyerine ulaşana kadar uyarıdan sonra işin devam edip etmemesi gerektiği sorusudur. Cevap açıktır: Çalışan bildirimsiz fesih hakkını kullanmışsa ve uyarı almışsa, uyarıdan sonra işten ayrılmasına izin verilmez.
Bir işte çalışırken başka bir işe başvurmak yasal mı?
İşe ek olarak başka bir şirkette yapılan mülakat fesih sebebi olabilir. Ancak, durum her zaman böyle değildir. İşveren fesih sebebini haklı göstermek zorundadır. İş Kanunu’nun 25. maddesine göre, işveren iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebilir.
İşveren işçiyi başka işte çalıştırabilir mi?
Aynı şekilde, çalışanın yaptığı işin türünün değiştirilmesi, çalışanın çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik sayılır. Ancak, işverenin yönetim hakkı çerçevesinde, acil ve yan durumlarda işveren, çalışanı iş tanımı dışında çalışmaya veya fazla mesai yapmaya zorlayabilir.
Özel sektörde çalışan ek iş yapabilir mi?
Kural olarak, özel sektörde çalışan bir kişinin başka bir işte çalışmasının veya işyeri açmasının İş Kanunu hükümlerince yasaklanmadığını görmekteyiz.
İş çıkışı verilmezse ne olur?
Fesih bildirimini süresi içinde vermeyenlere, sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında, ancak tutulması gereken defter ve belgeleri vermeme cezası tutarını geçmeyecek şekilde para cezası verilir.